Tweede graad

Economische Wetenschappen

Domein:
Economie en organisatie
info
Je kijkt met een sociaalecomische blik naar je eigen omgeving, ondernemingen en de wereld. Je leert over lokale en internationale economie, verkoop, grote en kleine ondernemingen, en de administratie die daarbij komt kijken. Ook recht, wetgeving en politiek komen aan bod.
Finaliteit:
Doorstroomfinaliteit
info
Brede en algemeen theoretisch gerichte opleiding die je voorbereidt op hogere studies.
Type:
Domeinoverschrijdend
info
De meest algemene opleiding. Gericht op hogere studies in alle domeinen.

Wat leer je in deze opleiding?

  • Sterk theoretisch. Gericht op verder studeren in alle richtingen.
  • Je krijgt een brede algemene vorming met specifieke aandacht voor economie en wiskunde.
  • Je leert de economie als systeem en de werking van ondernemingen te begrijpen.
  • Je leert logisch en kritisch te denken om economische en wiskundige concepten en hun onderlinge verbanden te doorgronden.

Deze richting is iets voor jou als je

  • vlot theorie kunt verwerken en verbanden kunt leggen.
  • wiskundige inzichten wilt leren gebruiken.
  • geïnteresseerd bent in de plaats van de economie in de maatschappij en in de werking van ondernemingen.
  • aanleg hebt om logisch en kritisch te redeneren.

Jouw toekomstperspectieven

Na de tweede graad zijn er een aantal keuzes die je kunt maken voor de derde graad. Het ligt voor de hand om te kiezen voor een richting binnen hetzelfde studiedomein en voor dezelfde finaliteit. Veranderen van finaliteit en/of van studiedomein blijft nog steeds mogelijk maar vereist soms wel bijwerken. 

Logische vervolgrichtingen in de derde graad op onze school zijn:

Extra toelichting bij de richting

Via de specifieke vorming in economie verwerf je inzicht in de economie als systeem en de werking van ondernemingen. Je leert logisch en kritisch te denken om economische en wiskundige concepten en hun onderlinge verbanden te begrijpen.

Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt (Warren Buffet).

De wondere wereld van de economische wetenschap richt zich op de studie van de bouwstenen uit de economische kringloop en de onderlinge verbanden. Om te begrijpen hoe het economische systeem (wereldwijd) werkt, leer je hoe beslissingen van consumenten, producenten en overheden van over heel de wereld in onderling verband staan.  

In de tweede graad wordt in het vak economie gewerkt rond concrete en actuele thema’s. Je leert antwoorden formuleren op vragen zoals: “Welke invloed heeft mijn koopgedrag als consument?”, “Hoe wordt mijn gedrag als consument beïnvloed?”, “Wat bepaalt het loon?”, “Hoe bepaalt een ondernemer zijn prijs?”, “Waarom zetten ondernemingen vestigingen op in andere landen?”, “Hoe werkt internationale handel?”… Naast de studie van deze algemene economische gedragingen sta je ook stil bij het ondernemerschap. Je onderzoekt vanaf wanneer een ondernemer winst begint te maken. Daarnaast leer je hoe een ondernemer het verschil kan maken met zijn concurrenten. Je ontdekt of er in jou misschien een succesvol toekomstig ondernemer schuilgaat.

De aanpak die je in de lessen mag verwachten, is gericht op (zelfstandig) onderzoek dat in verband staat met actuele maatschappelijke thema’s. Een flinke dosis interesse in de actualiteit geeft je alvast een streepje voor. Om dit alles vlot te verwerken, wordt regelmatig gebruik gemaakt van een rekenblad en van andere digitale toepassingen.

Samengevat: als je aanleg en belangstelling hebt voor het (grafisch) structureren en verwerken van informatie, als je helder, logisch en kritisch kunt denken en als je interesse hebt voor actuele en maatschappelijke thema’s in een economische context, dan is de richting economie beslist iets voor jou.

Lessentabel

Vakken
1de jaar
2de jaar
3de jaar
4de jaar
5de jaar
6de jaar
7de jaar
Aardrijkskunde
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Biologie
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Chemie
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Engels
-
-
-
3
-
2
-
-
-
Frans
-
-
-
4
-
4
-
-
-
Geschiedenis
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Fysica
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Godsdienst
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Lichamelijke opvoeding
-
-
-
2
-
2
-
-
-
Nederlands
-
-
-
4
-
4
-
-
-
Wiskunde
-
-
-
4
-
4
-
-
-
Economie
-
-
-
5
-
5
-
-
-
Kunstlab
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Literatuur en cultuur/Wiskunde
-
-
-
1
-
1
-
-
-
Proeven van twee
-
-
-
0
-
1
-
-
-

Nog vragen?

Contacteer onze studieloopbaancoach voor persoonlijke begeleiding bij je studiekeuze.

Interesse in deze opleiding?

Dan ben je absoluut welkom op onze school! Ter info, deze opleiding wordt ook aangeboden op andere scholen binnen Arcadia. Maak gerust even kennis via onderstaande links.

Benieuwd naar onze andere opleidingen?

Bij Arcadia zetten we bewust in op een gevarieerd studieaanbod. Neem dus zeker een kijkje naar onze andere opleidingen. Er valt nog heel wat te ontdekken!