Anker 2015 - In het nieuws - Ben Van Dyck

terug naar overzicht Anker 2015

RONDOM - 5 augustus 2015

Nieuw jong grut Planckendael doet
hoofdverzorger grote zoogdieren
Ben Van Dyck (88/5BD) herademen

AARSCHOT/MUIZEN
Het dierenpark Planckendael bruist weer van het jonge leven. Met de komst van heel wat jongen en vooral van olifantje Qijo is ook de slechte afloop van baby Q bij hoofdverzorger Ben Van Dyck en zijn team al wat beter verteerd.

DirkVandegaer

Foto Dirk Vandegaer

Het zijn moeilijke tijden geweest voor de dierenverzorgers grote zoogdieren in Planckendael. De slechte afloop voor baby Q had hen een emotionele knauw gegeven. Ook hoofdverzorger Ben Van Dyck kijkt niet graag terug naar de zware periode in de maand mei. 'Ik heb een maand lang 24 op 24 uur op baby Q gewacht en er op gelet, maar het liep slecht af’, zegt hij. 'Dit was het moeilijkste moment in mijn 24 jaren dienst in de dierentuin. We keken dan ook met extra hoop uit naar de komst van Qijo. Het werden weer bange dagen, want mama Phyo Phyo beproefde nogal sterk ons geduld. Mijn teamgenoten en ik zijn de laatste dagen steeds in de buurt geweest en monitorden elk om beurten. Zo heb ik opnieuw heel wat dagen maar enkele uurtjes geslapen, bovendien op een baal hooi. De lang verwachte geboorte van Qijo verliep vlekkeloos en we kregen met het hele team terug een boost', zegt Van Dyck.

De dierenverzorger uit Aarschot en bekend in heel Vlaanderen door de tv-reportages over de dierentuin, heeft nog andere leuke aankondigingen. Zo werd pas ook nog een nieuwe kleine giraf geboren. Hiervoor is de dierentuin nog op zoek naar een gepaste naam, te beginnen met een Q (voorstellen via Facebook). Ook de impala's hebben weer vier nieuwelingen voortgebracht. 'Als er nog twee bijkomen, kan de groep terug naar het Savannegedeelte', zegt Ben.

Ook ander jong grut huppelt, loopt of springt rond onder Bens wakend oog: een moeraswallaby, de blauwe gnoe Qwara, de alpaca Qute en enkele rnara's en bizons. 'We hebben ook bij onze neushoorns heuglijk nieuws te melden. We verwachten bij ons neushoornvrouwtje Karamat in de eerste helft van november een nakomeling.

Bij de kamelen en de sneeuwluipaarden staan er ook geboorten te verwachten. Voor velen zijn de geboorten van een olifantje, een giraf of een neushoorn de grote aandachtstrekkers. Voor ons als dierenverzorgers is elke geboorte en nieuwkomer in de dierentuin een blijde gebeurtenis, waar we telkens weer volop naar uitkijken', besluit Ben.

www.planckendael.be

Onder verwijzing naar het interview met Ben Van Dyck, dat verscheen in het eerste nummer van Anker in 2011.

terug naar overzicht Anker 2015